Over Yohannez

ZelfportretDe Beusichemse schilder Yohannez schildert volgens klassieke realistische olieverftechniek, maar zijn composities zijn niet traditioneel.

In zijn meta-realistische handportretten en ook in zijn ander werk verbeeldt hij paradoxale combinaties, verwisselingen en metaforen. Soms is er een diepere boodschap. Soms is de boodschap ondergeschikt aan de vorm.

Sinds begin 2012 werkt hij in een klein kunstenaarscollectief naar model Margaux Pons, waar inmiddels 6 werken uit zijn voortgekomen. Daarvóór heeft hij diverse andere series geschilderd waaronder de portretserie Victus Manus waar het accent volledig ligt op “handen”.

 
Yohannez is in 1963 in Utrecht geboren als Jos Jacobs en gedoopt als Johannes

 

Motivatie

Yohannez is geboeid door tegenstrijdigheden, vandaar dat veel schilderijen zowel een mooie zonnige lucht als een dreigende lucht tonen. Ook de boodschap richt zich op tegenstrijdigheden, zoals de donkere kanten van de vrijheid, het gelijk van alle wereldgodsdiensten, de tastbaarheid van de leegte en het niet eenzame alleen zijn. Door zijn composities op te bouwen uit onbestaande logica krijgen de schilderijen een surrealistische sfeer.

Deze motivatie zit ook achter zijn handportretten. Sinds de zomer van 2010 is hij zich hierop gaan toespitsen om twee redenen. Handen zijn technisch een uitdaging om te schilderen. Handen maken een portret geloofwaardig. De belangrijkste reden is de uitbeeldingskracht van handen. Handen tonen het karakter van de persoon en brengen emoties over. Door handen in plaats van het gelaat te portretteren, ontstaat de uitdaging om minstens dezelfde emotiekracht mee te geven als aan een gelaatsportret en de toeschouwer te prikkelen met dit alternatieve portretonderwerp.

Techniek

Yohannez heeft zijn hele leven getekend en geschilderd. Voor zijn favoriete techniek gebruikt hij naast olieverf ook tempera in het zelfde schilderij: achtergronden in vele transparante tempera lagen en voorgronden in olieverf, waarna het geheel een aantal transparante tempera filter-lagen krijgt.

Yohannez maakt zijn voorbereidende studies veelal in pastelkrijt omdat deze het effect van de gemengde olieverf-tempera techniek goed benadert.

De tempera techniek leerde Yohannez eind jaren 90 van Jan de Kok in Culemborg. In 2001volgde hij de studie Grafisch Vormgeven aan het Grafisch Lyceum te Utrecht.

Sinds eind 2008 heeft hij zich aangesloten bij Kunstenaarsvereniging De Werkplek in Tiel en besloot hij zich te richten op autonome kunst en opdrachten.